Kalv rulader med kul potatis och grädd sås samt lingon sylt

Okej, en gång för alla ska jag reda ut det här med särskrivning. Detta hatade, älskade, omdiskuterade och åsiktsframkallande fenomen. Varför ser vi fler och fler särskrivningar nuförtiden?

Olle J har avhandlat ämnet i boken Ju, som jag ju tidigare hyllat här i bloggen. Olle tar upp tre tänkbara anledningar till den ökande mängden särskrivna ord.

Visualisering

Genom att särskriva, särskilt på skyltar och etiketter, tycker vissa skribenter att de uppnår en större effekt. Detta influerar i sin tur med största sannolikhet andra skribenter.

Intimisering
Eftersom allt fler och fler skribenter får möjligheten att skriva och publicera sina texter i dag, innebär det att inte alla texter blir korrekturlästa och redigerade. Det får till följd att fler särskrivningar och andra språkfel slinker igenom i dag.

Internationalisering
Och så är det ju engelskan - som oundvikligen inspirerar och influerar många.
Tillgängliga webbplatser

Att skriva för webben är inte samma sak som att skriva på papper. Det finns en rad saker som skiljer webbtexter från tryckt text. På webben måste man t.e.x. skriva kortare stycken, med kortare rader och fler underrubriker. På webben är nämligen läsningen av skumande karaktär och man läser oftast inte texten från början till slut, utan söker aktivt efter just den information man vill ha.

Det är också viktigt att se över layouten på webbplatsen. Varje sida ska helst innehålla så pass lite information att man slipper scrolla. Det är också bra att ha en färgskala som är tydlig och som inte skapar problem för de som är färgblinda. Brödsmulor är också bra, de hjälper läsaren att se var på sidan han eller hon befinner sig.

Läsaren har ofta förväntningar på hur en webbsida ska vara upplagd. Därför kan det vara dumt att frångå webb-konventionerna alltför mycket. Menyn hittar man exempelvis oftast på sidans vänstra sida och sökrutan högst upp till höger.

Tillgängliga webbplatser i praktiken av Helena Englund och Maria Sundin är en grym bok som man ska läsa om man vill lära sig att utveckla sidor som alla kan använda, såväl de med funktionshinder som de lässvaga.

Man kan inte lära gamla hundar sitta

Jag inser plötsligt hur det måste kännas för dagens äldre (som inte vuxit upp med datorer) att lära sig använda internet. Jag håller på att försöka lära mig Photoshop (för andra gången) och känner mig totalt värdelös på det. Varje moment tar en halvtimme och det jag åstadkommer skulle kunna tas för en treårings verk. Inte känns det mindre pinsamt att jag sitter i Humlab omringad av proffs.

Det jag så småningom ska försöka tillverka, är en layout för min webb-presentation. Jag ska försöka lägga upp en bild här i eftermiddag så ni får se vad jag har för tanke om dess utseende.

Wordpress

Nu har Webbmedier II dragit igång på riktigt. Syftet med kursen är att lära sig hur man bygger upp en egen webb-presentation. Arbetet med presentationen har precis börjat, så än så länge har jag bara lyckats skapa en sida. Du kan nå den på adressen www.petronellalinnea.wordpress.com.

Mina planer handlar om att skapa en säljande webbsida som jag kan använda mig av i jobbsammanhang. Meningen är att en arbetsgivare ska kunna besöka min sida och finna all information om mig som kan tänkas vara relevant för honom eller henne. Därför ska sidan helst innehålla information om mina kunskaper, mina erfarenheter från arbetslivet och mina meriter. Den ska också innehålla personliga fakta och kanske några bilder på mig. Dessutom ska jag försöka att ge webb-presentationen ett utseende som speglar vem jag är. Jag tänkte mig något stilrent och lättnavigerat. Och framför allt lockande!

Den jag vill nå med min presentation är alltså en potentiell arbetsgivare, men jag kan också tänka mig att lägga upp mer privata saker som endast mina vänner kan nå. Jag vill att min presentation ska vara interaktiv - mina besökare ska alltså kunna kommentera det jag skrivit eller skicka meddelanden till mig.

Jag vill att man ska kunna nå min Facebook-presentation och den här bloggen (www.petronellalinnea.blogg.se) från wordpresssidan. Jag ska också förska skapa två CV:n - ett som man kan ladda ner i form av en pdf-fil och ett i form av en film eller bildspel som man kan titta på.

Jag vill också att det ska spelas en låt när man besöker min sida. Man ska självklart kunna välja att stänga av musiken om man inte står ut med den.

En summering av det jag skrivit ovan:

  1. När man når min wordpress-sida ska man mötas av en mind map. Mind mappen ska innehålla rubriker som "om petronella", "filmen om mig", "ladda ner mitt CV", "läs min blogg" o.s.v.
  2. Sidan ska ha en stilren och lättnavigerad layout. Jag vill helst använda programmen Dreamweaver eller Front Page för att skapa denna layout.
  3. Jag vill skapa en säljande film eller ett bildspel som sammanfattar mina meriter.
Jag hoppas att jag får lära mig om de verktyg som kan hjälpa mig att göra verklighet av min vision. Här är ett bra exempel på en wordpress-sida som har fått en egen, personlig touch. Jag skulle vilja att min fick en liknande stil.

Triologi och dublett

Är det verkligen så viktigt att stava rätt?

Ja, det är det!

Det finns faktiskt riktigt bra anledningar till att sätta bokstäverna på rätt plats:

  1. Om din text är felstavad minskar läsarens förtroende för det du skriver. Det spelar ingen roll hur välformulerat ditt budskap är - om bokstäverna har hoppat runt försämras helhetsintrycket.
  2. Det tar 22 procent längre tid att läsa en text som är felstavad än en text som är rättstavad. Tänk därför på hur mycket tid du skulle kunna bespara dina läsare genom att kontrollera stavningen en extra gång.

För dem som reagerade på rubriken, kan jag tala om att de korrekta stavningarna av orden är trilogi och dubblett.

Marknadsföring

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska marknadsföra sig själv på bästa sätt i jobbsammanhang. Även om man är en duktig skribent, kan det vara svårt att få ner på papper vad det är man är bra på, vilka som är ens styrkor och vad det är som gör en unik. Samtidigt som man ska formulera sig klockrent, måste man alltså ha förmågan att välja ut och trycka på det som man tror är mest intressant för arbetsgivaren att veta. Det är med andra ord både skicklighet och en bra gissningsförmåga som ligger bakom ett bra CV. En god idé är också att lägga en personlig touch på brevet för att öka chansen att arbetsgivaren får syn på det i högen av ansökningar.

Lättare sagt än gjort.

Jag är just nu på jakt efter ett sommarjobb där jag kan visa vad jag går för och där jag kan få användning av alla mina kunskaper. Jag har redan blivit erbjuden jobb i min hemkommun, men eftersom jag är så nära examen nu känner jag att jag vill jobba med något som har en större koppling till mitt framtida yrke som språkkonsult. Drömmen vore förstås att få granska, redigera eller producera text. Jag skulle kasta mig över jobbet om jag bara fick det. Alltså måste jag lyckas övertyga en arbetsgivare om min kompetens.

Om några veckor kommer du att hitta mitt CV här i anslutning till bloggen. Förhoppningen är att jag med hjälp av de verktyg jag blivit vän med under kursen Webbmedier II, lyckats åstadkomma en tillspetsad, säljande och oemotståndlig presentation av mig själv. Helt enkelt ett CV med klockrena formuleringar, rätt utvalda meriter och med en personlig framtoning.

Oops! I've left my diary open to the whole world!

Internet har givit oss möjligheten att leka med våra identiteter. Våra personligheter är inte längre lika statiska som förut. Även om man i den fysiska världen kunnat agera på olika sätt i olika situationer, har internet givit oss möjligheten att dra laborerandet ett steg längre. Det kanske låter skrämmande, men det är numera ett faktum. Jag är inte bara studenten, flickvännen, dottern eller polaren Petronella - jag är också internetanvändaren Petronella, och allt vad det kan tänkas innebära.

Just nu läser jag en artikel som handlar om barns dagboksskrivande på internet: The Construction of Identity on the Internet. Oops! I left my diary open to the whole world! Som medlemmar av olika communityer vädrar barn i dag sina tankar genom inlägg i virtuella dagböcker. Barn som inte kan eller tillåts göra sina röster hörda i den fysiska världen, har i stället skapat sig forum på internet där de kan uttrycka sina tankar och känslor. Genom alias uttrycker de en del av sina personligheter som inte ryms i den fysiska världen.

För mig är det inte konstigt att barnen i dag utnyttjar internet till att göra sina röster hörda. Barn i dag växer ju upp med internet som en självklar del av vardagen. Trots att jag är ung, minns jag när datorerna och internet gjorde intåg i mitt liv. Till skillnad från min yngre syster tar jag därför inte internet för givet, även om jag numera utnyttjar dess möjligheter till fullo.  Precis som barnen gör sina röster hörda på Lunarstorm, är jag aktiv på Facebook. Här uppdaterar jag min status, lägger upp bilder och skriver till mina vänner. I min identitet ingår den del av mig som är Facebook-användaren Petronella. Här agerar jag på ett visst sätt, men likväl är det jag som agerar, även om jag gör det enligt Facebook-konventionerna.


Doktor Glas i hallen

I dag drabbades jag av en Ernst-attack och gick lös på min hall. Spände upp ett tyg på väggen och skrev inledningen på Doktor Glas. Det blev ett misslyckat projekt, och nu ser min hall ut som den gjorde förut. Ibland är man i behov av förändring, även om det är en liten och kortvarig sådan.


Jag är igång igen

Kursen Webbmedier II har just dragit igång - och därmed även bloggandet. Så småningom kommer det här att dyka upp ett animerat CV, lite bilder och annat smått och gott som är kopplat till webben. Jag ser fram emot att lära mig mer om internets alla möjligheter!


RSS 2.0