Vad kul med så många språkintresserade läsare!


Ni är några stycken som tittar in på min språkblogg varje dag. Några lämnar spår i form av en kommentar - jättekul! Det vore spännande att få veta vilka ni andra är också. 

Kanske kan vi få igång många fler härliga diskussioner här? Jag skulle bli jätteglad om ni berättade för mig vad ni gillar att läsa om. Fler inlägg i ämnet rätt och fel i språket eller mera skrivtips? Lämna alla era tankar och frågor om språk antingen i fältet för kommentarer eller via mejl. Min e-postadress är [email protected].



Hur används ordet?


Ibland har man en känsla för ett ords betydelse, men är ändå lite för osäker för att våga använda det i skrift. Eller så har man på känn att ett ord börjar bli ovanligare, och vill ha reda på hur ofta det egentligen förekommer nuförtiden. 

Då har Göteborgs universitet en finfin tjänst på nätet. Den heter Språkbanken och består av konkordanser från bland annat tidningstext, skönlitteratur och lagtext. Här kan du enkelt söka på ett ord och snabbt se hur det konstrueras och i vilket sammanhang det förekommer. Ett bra komplement till de klassiska ordböckerna!

Du når Språkbanken på den här adressen: http://spraakbanken.gu.se/konk.





En ordförklaring - prompt


I inlägget Fenomenet förkortningar använde jag (kanske lite oreflekterat) ordet prompt. Nu är det några personer som frågat mig vad det betyder på ren svenska. Självklart ska jag svara på det!

Prompt betyder enligt Norstedts svenska ordbok: omdedelbart eller ovillkorligen.
Exempelmening: Om du prompt måste veta vad jag heter i efternamn, kan jag väl berätta det för dig.



6 912

Så många olika språk talas det i världen just nu.


Källa: Ethnologue



Fenomenet förkortningar


Människan vill vara effektiv. Vi strävar hela tiden mot att vara så ekonomiska som möjligt, inte minst när det gäller språket. Vi förenklar och skalar ner - allt för att det ska gå så snabbt som möjligt att kommunicera. Ta till exempel fenomenet förkortningar. De är väldans praktiska när det är ont om plats. Dessutom är många av dem så vedertagna i språket att vi bara behöver kasta ett öga på ordbilden för att förstå dess fullständiga innebörd.

Men - det finns alltid ett men. Förkortningar ska användas med måtta och förnuft. Alltför många förkortningar i en och samma text gör den nämligen svårläst.

Här är 4 korta förkortningsråd:

- Om du förkortar ett namn eller en särskild företeelse, förklara då innebörden första gången inom parentes. Såhär: Jag tänkte prata om FILT (förkortningar i löptext).

- Tänk på att alla människor inte är lika duktiga på språk som du är. Om du inte vet vem din mottagare är ska du helst inte använda interna eller ovanliga förkortningar.

- Ha som tumregel att bara förkorta när det är ont om plats (till exempel i tabeller). I löptext är det bäst att skriva ut förkortningen. Läsundersökningar visar att man faktiskt stannar upp lite när det dyker upp en förkortning i löptext.

- Om du prompt måste förkorta, gör det med punkter. Punkterna placeras där ordet bryts av. Det vill säga förkortas alltså d.v.s. Att skriva med mellanslag i stället för punkter ökar risken för felskrivning. M.m. (med mera) blir lätt mm (som är förkortningen för millimeter). T.o.m. (till och med) kan råka läsas ut som tom. Även om du fattar vad du menar, kan det bli obegripligt för den som sedan ska läsa.

Här nedan ser du en tabell över hur förkortningar helst ska skrivas.

det vill säga         d.v.s.
med flera         m.fl.
med mera         m.m.
och så vidare         o.s.v.
till och med         t.o.m.
till exempel         t.ex.




Litteratur om pressmeddelanden sökes


Snart ska jag skriva min examensuppsats. Ämnet är pressmeddelanden. (Mer än så säger jag inte!) Jag håller just nu på att göra en omfattande litteraturgallring för att hitta de rätta teorierna att bygga min kommande undersökning på.

Kanske har du några tips?

Både pyttesmå och jättestora förslag är välkomna. Det kan till exempel vara en artikel om fenomenet eller en hel avhandling, en bok eller bara ett kapitel, en företagsguide till hur man skriver pressmeddelanden eller helt enkelt din egna tankar kring genren.

Släng i så fall iväg ett mejl till mig: [email protected].


RSS 2.0