Tillgängliga webbplatser

Att skriva för webben är inte samma sak som att skriva på papper. Det finns en rad saker som skiljer webbtexter från tryckt text. På webben måste man t.e.x. skriva kortare stycken, med kortare rader och fler underrubriker. På webben är nämligen läsningen av skumande karaktär och man läser oftast inte texten från början till slut, utan söker aktivt efter just den information man vill ha.

Det är också viktigt att se över layouten på webbplatsen. Varje sida ska helst innehålla så pass lite information att man slipper scrolla. Det är också bra att ha en färgskala som är tydlig och som inte skapar problem för de som är färgblinda. Brödsmulor är också bra, de hjälper läsaren att se var på sidan han eller hon befinner sig.

Läsaren har ofta förväntningar på hur en webbsida ska vara upplagd. Därför kan det vara dumt att frångå webb-konventionerna alltför mycket. Menyn hittar man exempelvis oftast på sidans vänstra sida och sökrutan högst upp till höger.

Tillgängliga webbplatser i praktiken av Helena Englund och Maria Sundin är en grym bok som man ska läsa om man vill lära sig att utveckla sidor som alla kan använda, såväl de med funktionshinder som de lässvaga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0