Två boktips till dig som vill skriva bättre texterDet finns två böcker i min bokhylla som jag gillar extra mycket. Båda är skrivna av språkkonsulter. Man kan säga att båda böckerna innehåller essensen av det som vi språkkonsulter brinner för och arbetar med.

1. Tydliga texter av Jenny Forsberg (Norstedts Akademiska Förlag).

2. Lättläst - så funkar det av Maria Sundin (Jure förlag).

Böckerna tar upp alltifrån hur man kommer igång med sitt skrivande till varför det är så viktigt att stava rätt. Däremellan får man reda på vad man ska tänka på när man sätter rubriker eller hur man gör för att fånga läsarens intresse. Böckerna är skrivna på ett konkret sätt och innehåller många bra exempel.

www.petronellatornevik.com

På min webbplats petronellatornevik.com kan du läsa mer om mig och ta reda på vad en språkkonsult är.

Senaste nytt: Nya språkkonsultstudenter i Umeå

I måndags tog Umeå universitet emot den andra kullen språkkonsultstudenter. Den 22-hövdade skaran killar och tjejer härstammar från hela landet - från Blekinge i söder till Haparanda i norr.

Studenternas första utmaning är en introduktionskurs där de bland annat får bekanta sig med sin framtida yrkesroll, fundera över sin egen språksyn och öva på att besvara vanliga språkriktighetsfrågor. Därefter drar kursen Grammatik I igång, följt av Språkteknologiska hjälpmedel.

Vi hälsar de nya studenterna välkomna och önskar dem lycka till.

Update: Emma har påpekat att en person i den nya klassen kommer från Gällivare och att Gällivare ligger norr om Haparanda. Till mitt försvar säger jag att geografi aldrig var mitt starkaste ämne i skolan (för det var ju svenska).RSS 2.0