Varför ska man skriva begripligt? Här kommer argumenten!


Enkelt språk = torftigt språk?
I mitt arbete som språkvårdare stöter jag på skribenter som gärna använder ett invecklat och byråkratiskt språk. Ofta handlar det om att skribenten tycker att ett enkelt och begripligt språk låter obildat och torftigt. Inget kunde vara mer fel. 

Det är svårt att skriva lätt
Faktum är att det många gånger är enklare att skriva svårt än vad det är att skriva begripligt och kärnfullt. Att du kan skriva så att dina läsare förstår visar att du är en slipad kommunikatör som har förmågan att anpassa språk efter situation och mottagare.

Stå beredd med argumenten
Men när du står där öga mot öga med en bitsk herre eller uppnosig dam som propsar på sin högtravande prosa, kan det vara bra att ha några riktigt slagkraftiga argument som underbygger dina påståenden:

1. Ett begripligt språk är demokratiskt. 
Alla dina läsare har rätt att förstå det du skriver. Ett svårt språk utestänger många läsare och får dem att känna sig exkluderade. Om du jobbar inom offentlig förvaltning ska du veta att det är lag på att skriva begripligt. I juli 2009 trädde språklagen i kraft, som ger alla Sveriges medborgare rätt att förstå det som myndigheterna skriver.

2. Ett begripligt språk är ekonomiskt.
Oklar information från företag och myndigheter väcker många frågor som tar tid att svara på. Och tid är som bekant pengar. I värsta fall tvingas du skriva om informationen på nytt - vilket kan bli riktigt kostsamt. 

3. Ett begripligt språk är trovärdigt.
Ett svårt språk som ingen begriper sig på skapar irritation hos dina läsare. Risken är att de tror att du är lika luddig som det budskap som du försöker förmedla.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0