Att skriva för webben, del 2: skriv det viktigaste först


När vi undrar över något nuförtiden, vill vi helst kunna hitta svaret på internet inom loppet av bara några sekunder. Det här ställer särskilda krav på webbtexternas utformning.
Skriv alltid det viktigaste först och svara på läsarens frågor tidigt.

Din läsare är otålig

Vi lever i ett i ett samhälle där saker ska gå fort. Om vi googlar en fråga förväntar vi oss ett vettigt och begripligt svar direkt. När du skriver för webben måste du vara medveten om det här. Förutsätt alltid att din läsare har bråttom och är otålig. Tänk dig in i din läsares situation. Vad vill den ha svar på? Och framför allt - vad vill den inte ha svar på? Ta bort allt irrelevant och överflödigt, eller placera det i slutet.

Du har inte råd att skriva akademiskt
Tänk efter - hur många gånger har du inte hamnat på en sida där du skummat igenom inledningen, inte fått svar på din fråga där, och därför raskt klickat dig vidare någon annanstans. När du skriver på webben har du inte råd att skriva akademiskt, med bakgrunden först och resultatet sist. Din läsare hinner somna eller åtminstone gå till en annan sida innan du har kommit till saken. Det förlorar du på - både ekonomiskt och förtroendemässigt.

Kommentarer
Postat av: Emil

Istället för att googla en fråga, vänta på den här tjänsten istället.http://www.wolframalpha.com/Läskigt bra koncept om man får säga så.

2009-03-25 @ 16:35:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0