Vänner emellan och andra postpositioner


Det är alltid givande att snacka språk med sina konsultkollegor. Tidigare nämnda Linus kastade i dag ut frågan: Vad är skillnaden mellan (emellan?) emellan och mellan? I enlighet med klassiskt Linus-manér kastade han också ut ett mycket rimligt svar, enligt min mening: Skillnaden är att emellan är en postposition medan mellan fungerar som preposition. Ett mycket passande bloggämne tänkte jag, så nu sitter jag och gör lite efterforskningar i frågan.


Språkrådet svarar så här på frågan:

"Mellan och emellan är för det mesta helt utbytbara synonymer. Man kan tala om avståndet mellan två punkter likaväl som om avståndet emellan två punkter. Och man kan precis lika gärna tränga sig mellan dem som att tränga sig emellan dem.

Det finns dock tillfällen då bara emellan fungerar: dubbla mackor med mjukost emellan, två gårdar med staket emellan. Emellan är inte heller utbytbart i följande fasta fraser: oss emellan ’ i förtrolighet’ sitta emellan ’råka illa ut’ komma emellan ’komma ivägen’ inte lägga fingrarna emellan ’gå hårt fram’."


Det verkar alltså mycket riktigt så att mellan bara kan stå som preposition (före nominalfras), medan emellan normalt står som postposition (efter huvudordet).Så här skriver Wikipedia om postpositioner:

"En postposition är en typ av adposition, ett grammatiskt ord som uttrycker någon sorts relation mellan en nominalfras och en annan del av satsen. Postpositioner är adpositioner som placeras efter huvudordet, till skillnad från prepositioner som föregår sitt huvudord. I svenskan används normalt prepositioner, men språket har emellertid ett antal uttryck där adpositionen placeras efter huvudordet och således kan betraktas som postpositioner. Här är en lista som torde innehålla de flesta exemplen:
  • Emellan i uttryck som oss emellan och vänner emellan *
  • Om i året om
  • Runt i uttryck som jorden runt och Vättern runt samt i uttrycken dygnet runt och året runt
  • Förutan i uttryck som honom förutan som förekommer i vissa språkstilar
  • Ut (som normalt är ett adverb, inte en preposition) i uttryck som livet ut, året ut och matchen ut.
  • Nära i att stå någon nära och liknande uttryck.
  • Kring i biskop Thomas frihetssång: "Frihet är det bästa ting, som sökas kan all världen kring."
  • In i år ut och år in.
  • Igenom i hela vintern igenom."

Så har vi blivit ännu lite klokare. Man lär sig något nytt varje dag. Tack Linus!Kommentarer
Postat av: Linus

Vilken fin blogg du har Ella, och tack för att du reder ut detta fenomen, som Johan N menar inte alls finns i svenskan.Som tack ska du få en sjukt rolig youtube-film. Jag kan inte se den utan att flabba som en liten lustigfyr. Ska tänka på den när jag springer ikväll:w" rel="nofollow">http://www.youtube.com/watch?v=MTn1v5TGKwhaha!

2008-12-17 @ 18:00:13
Postat av: Linus

oj, nu:w" rel="nofollow">http://www.youtube.com/watch?v=MTn1v5TGKw

2008-12-17 @ 18:02:00
Postat av: Linus

nu då (vitto)

2008-12-17 @ 18:03:40
URL: http://www.youtube.com/watch?v=MTn1v5TGK_w

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0